Potrawy przygotowywane w piekarniku są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Aby jednak można się było nimi cieszyć jak najdłużej należy zadbać o właściwą czystość i higienę piekarnika.
Czyszczenie piekarnika
Z pewnością gwarantem długiego użytkowania piekarnika w niepogorszonym stanie jest jego skutecznie i systematyczne czyszczenie. Dlatego właśnie usuwanie zabrudzeń powinno być wykonywane na bieżąco, co pozwoli na unikniecie zaschniętych, przypalonych oraz trudnych do usunięcia zabrudzeń.
Czyszczenie piekarnika, sposoby na zachowanie czystości
Czyszczenie piekarnika może być wykonywane z wykorzystaniem dedykowanych w tym celu środków chemicznych. Bardziej łagodnym i ekologicznym sposobem jest wykorzystanie w tym celu tanich domowych rozwiązań. Pierwszym z nich jest przemywanie wnętrza piekarnika wilgotną szmatką lub gąbką z dodatkiem płynu do naczyń po każdym użyciu piekarnika. Ten prosty sposób pozwoli na uniknięcie przypalenia resztek pieczonych potraw oraz osadzaniu się tłuszczu i przenikania nieprzyjemnego zapachu do potraw.
Domowe sposoby na czyszczenie piekarnika
W sytuacji w której jednak doszło do przypalenia potraw i zabrudzenia wnętrza piekarnika jego wnętrze można czyścić z wykorzystaniem środków zawierających ług sodowy. Soda kaustyczna posiada właściwości żrące dlatego podczas czynności mających z nią kontakt należy zachować środki ostrożności oraz ubierać rękawice ochronne. Soda spożywcza wraz z dodatkiem octu stanowi tani środek czyszczący. Przygotowana w ten sposób mikstura powinna być nałożona na zabrudzenia oraz pozostawiona na kilkanaście minut. Po tym okresie mieszaninę można zmyć lub w razie konieczności zastosować procedurę po raz drugi w przypadku bardzo opornych zabrudzeń.
Pasta do zębów
Nieco niekonwencjonalnym sposobem wykorzystania pasty do zębów jest jej użycie w celu czyszczenia piekarnika. Daje to zaskakująco dobre rezultaty.
Folia aluminiowa
Bardzo skutecznym sposobem na usuwanie opornych zabrudzeń jest użycie myjki w postaci zwiniętej w kulę foli aluminiowej.
Domowy system czyszczenia parowego
Aby stworzyć warunki zbliżone do profesjonalnego systemu czyszczenia parowego należy we wnętrzu piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą z dodatkiem soku z cytryny. Piekarnik należy podgrzać do temperatury stu osiemdziesięciu stopni wykorzystując funkcję termoobiegu. Pozwoli to zmiękczyć zabrudzenia, które z łatwością można usunąć po wystudzeniu piekarnika za pomocą gąbki nasączonej płynem do mycia naczyń.
Czyszczenie rusztu i szyby
Ruszt, prowadnice i szyba piekarnika to elementy, które często ulegają zabrudzeniu oraz są bardzo uciążliwe w czyszczeniu. W celu usunięcia z nich zanieczyszczeń należy wykorzystać środki dedykowane do czyszczenia grilla lub opisaną powyżej mieszaninę sody i octu. Ewentualnie można zastosować wazelinę, która zmiękczy zanieczyszczenia oraz denaturat, który skutecznie usunie tłuszcz.