Urządzanie kuchni to nie tylko wybór odpowiednich mebli – aranżacja kuchni to także dobór funkcjonalnych i praktycznych urządzeń AGD, zapewniających wygodę i niezawodność użytkowania.
Kuchenka – jaki typ kuchenki wybrać?
Wyboru odpowiedniego typu kuchenki najlepiej jest dokonać już na początkowym etapie konstrukcji domu czy mieszkania – wcześniejsze zaplanowanie pomoże w uniknięciu ewentualnych, kosztownych modernizacji. Wśród najpopularniejszych rozwiązań spotykamy przede wszystkim:
– kuchnie gazowe – koszt instalacji, a także samo utrzymanie kuchenki tego typu jest stosunkowo drogie. Niezwykle kosztownym może okazać się również potencjalny remont instalacji tego typu, jeżeli więc zależy nam na oszczędności powinniśmy zrezygnować z tego rozwiązania,
– kuchnie elektryczne – są zdecydowanie tańsze niż kuchenki gazowe – pomagają zaoszczędzić zarówno na etapie montażu, jak i późniejszej eksploatacji,
– kuchnie indukcyjne – kuchenki wykorzystujące zjawisko indukcji pozwalają na szybkie dostosowanie temperatury, oszczędzając czas potrzebny na przygotowanie potraw. Rozwiązanie to jest również niezwykle bezpieczne i ekonomiczne, wymaga jednak zastosowania odpowiednio do tego przystosowanych garnków.
Garnki na indukcję – charakterystyka
Garnki na indukcję to specjalne naczynia, których działanie opiera się na zastosowaniu ferromagnetycznego materiału, wypełniającego wielowarstwowe dno garnka. Ferromagnetyk to rodzaj tworzywa, które nagrzewa się na skutek działania prądów wirowych, indukowanych w nim przez zwojnicę.
Niezwykle istotnym jest to, że włączenie pustej kuchenki indukcyjnej nie spowoduje jej nagrzania – cały proces rozpocznie się dopiero wtedy, gdy na płycie ustawi się garnki na indukcję.
Garnki indukcyjne – na co zwrócić uwagę kupując naczynia indukcyjne?
Przy zakupie garnków na indukcję warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Przede wszystkim należy upewnić się, że dany sprzęt zadziała na kuchence indukcyjnej. Garnki przystosowane do kuchenki indukcyjnej posiadają specjalne oznaczenie w formie piktogramu – czyli znaczka obrazującego zwojnicę, umieszczonego najczęściej na spodzie garnka.
Garnki indukcyjne powinny mieć również precyzyjnie określoną wielkość- ich ferromagnetyczne dno nie powinno zbytnio wystawać poza pole grzewcze ani być od niego dużo mniejsze. Coraz częściej projektuje się kuchenki, które włączają się wyłącznie wtedy, gdy ustawione na nich garnki są do nich idealnie dopasowane rozmiarem.
Poza tym kupując garnki na indukcję warto wybrać te z ergonomicznym i nienagrzewającym się uchwytem, zapewniające bezpieczeństwo i komfort gotowania.